Növényi hatóanyagok biológiai aktivitás irányította vizsgálata

A cél bioaktív anyagok keresése növényekben. Nagy szükség van új anyagokra, mivel a növényvédelemben és gyógyászatban alkalmazott kemikáliák közül sok nem eléggé hatásos, s számos antibiotikum hatástalanná vált a kórokozókban kialakuló rezisztencia miatt.

A humán, állati és növényi betegségek elleni harcban egyre nagyobb az igény új, könnyen elérhető bioaktív anyagokra. Ez fokozottan igaz az antimikrobiális szerekre, mivel a fertőzéseket nehéz kontrollálni, főleg a rezisztens kórokozók számának drámai növekedése miatt, ami elsősorban az antibiotikumok túlzott alkalmazására vezethető vissza. Ennek ellenére az utóbbi 10 évben csak néhány, az eddigiekben alkalmazott antibiotikum analógja jelent meg a piacon, s még a szintetikus megközelítés sem hozott újat. Megoldást jelenthet a természet által létrehozott anyagok kiaknázása új, célirányos, költséghatékonyabb stratégiák alkalmazásával. 
A program fő célja növényi eredetű komponensek keresése, melyek ígéretes vegyületek lehetnek növényi vagy humán kórokozókkal, illetve más betegségekkel szemben. Célunk a botanikai (kemotaxonómiai) megfontolások alapján kiválasztott növények különböző részeiben található bioaktív alkotóelemek kimutatása, azok karakterizálása, biológiai aktivitás irányította izolálása, az izolált komponens meghatározása, valamint további in vitro/in vivo biológiai tesztekbe való bevonása. A biológiai aktivitás (antibakteriális, antioxidáns, ösztrogén és enzim-gátló) detektáláshoz rétegkromatográfia-alapú módszereket, az izoláláshoz preparatív oszloprendszerű kromatográfiát alkalmazunk. Az aktív komponensek azonosítása spektroszkópiás és spektrometriás technikákkal történik.

Tanacetum vulgare L. (gilisztaűző varádics) illólaj antibakteriális komponenseinek meghatározása

Tanacetum vulgare (gilisztaűző varádics) illólaj antibakteriális komponenseinek meghatározása. a: virágzat; b: elválasztás vékonyrétegen; c: az antibakteriális hatás detektálása; d: HPTLC-DART-MS spektrumok; e: SPME-GC-EI-MS spektrumok, f: a transz-krizantenil-acetát és cisz-krizantenol szerkezete

Fotó: Dr. Móricz Ágnes

Növényi kivonat bioaktív anyagainak kimutatása vékonyrétegen

Növényi kivonat bioaktív anyagainak kimutatása vékonyrétegen. (A világos zónák a színes háttérben, illetve a sötét zónák a világos háttérben jelzik a gátló zónákat.) A cél bioaktív anyagok keresése növényekben. Nagy szükség van új anyagokra, mivel a növényvédelemben és gyógyászatban alkalmazott kemikáliák közül sok nem eléggé hatásos, s számos antibiotikum hatástalanná vált a kórokozókban kialakuló rezisztencia miatt

Fotó: Dr. Móricz Ágnes

Biológiai aktivitás irányította izolálás főbb lépései

Biológiai aktivitás irányította izolálás főbb lépései: a mintából készített kivonat komponenseinek tesztelése rétegkromatográfiához csatolt biológiai értékeléssel, az aktív zónában lévő anyag jellemzése tömegspektrometriás technikákkal, izolálás preparatív folyadékkromatográfiával és azonosítás NMR-rel.