Növényvirológia

Célkitűzéseink között szerepel a vírusevolúció nyomon követése, a hazánkban megjelenő újabb vírusok és izolátumok vizsgálata. Fontos cél a rezisztencia áttörő izolátumok esetén a folyamat mechanizmusának feltárása.

A növényi vírusok napjainkban is a mezőgazdasági termésveszteség meghatározó tényezői. Az ellenük való védekezés nem megoldott, alapvetően rezisztens fajták termesztésével, illetve a vírusvektorok elleni védekezéssel csökkenthetjük kártételüket. Napjainkban a növényi szaporítóanyagok kereskedelme miatt folyamatosan újabb, korábban hazánkban nem azonosított vírusok megjelenésével kell számolnunk, ugyanakkor a vírusok genetikai változékonysága is forrása újabb izolátumok megjelenésének. Kutatási célkitűzéseink között szerepel a vírusevolúció nyomon követése, a hazánkban megjelenő újabb vírusok és izolátumok vizsgálata. Fontos cél a rezisztencia áttörő izolátumok esetén a folyamat vírusgenetikai determinánsainak azonosítása valamint mechanizmusának jellemzése. Új védekezési stratégiák kidolgozásához alapvető a vírusok lokális és szisztemikus terjedésének, tünetkialakításnak valamint a vírus-növény kapcsolatok regulációjának megértése.
Paradicsom bronzfoltosság vírussal fertőzött paprika

TSWV rezisztencia gént hordozó paprika (cv Brendon) levél reakciója a Paradicsom bronzfoltosság vírus rezisztencia törő (NSs-RB) és normál (NSs-WT) izolátumának NsS fehérjéjének expresszióját követően

Óbuda paprika vírus okozta tünetek paprikán

Óbuda paprika vírus okozta tünetek paprikán

Fotó: Tóbiás István