Ökológiai kutatások a környezetbarát növényvédelemért

A táji szinttől a kártevők és természetes ellenségeik viselkedésig kiterjedő kutatásainkban azt vizsgáljuk, hogy az intenzív mezőgazdasági termelést miként lehet összhangba hozni a környezet- és természetvédelem, és az élelmiszerbiztonság szempontjaival.

Az intenzív mezőgazdasággal termeljük meg élelmiszereink nagy részét, de ehhez a természettől ökoszisztéma szolgáltatásokat veszünk igénybe, mint a talajerő, beporzás, biológiai kontroll. Ha ezeket a szolgáltatásokat nem tudjuk fenntarthatóan menedzselni, akkor mesterséges, vegyszeres kiváltásuk még további terheket ró a  környezetre, veszélyeztetheti élelmiszereink biztonságát. Jelen program keretében a biológiai kontrollal kapcsolatos alapkutatásokat végzünk. Így vizsgáljuk ragadozó ízeltlábúak hatását vírusvektor szívókártevőkre, azzal a  céllal, hogy a növényi betegség terjedésére való kaszkád hatásukat kimutassuk. A tápláléklánc egyes kapcsolati elemeit, a ragadozást, a vírus átadását és terjedését korszerű molekuláris módszerekkel vizsgáljuk, míg a kártevő rovar ragadozó-felismerésének, valamint a vírusátadásban döntő táplálkozás mechanizmusait speciális viselkedési és elektrofiziológia módszerekkel kutatjuk. Programunkban szerepel az éghajlatváltozás szerepének kutatása a biológiai kontrollt megvalósító táplálékláncokra. Táji léptékű vizsgálatainkban a ragadozók és a kártevők populációdinamikáját vizsgáljuk, valamint azt, hogy ez milyen kapcsolatban van természetes élőhelyszigeteknek és agrár-környezetgazdálkodási programokba vont területek jelenlétével. Invázióökológiai kutatások során egyes invazív kártevők, így például a számos gyümölcsre veszélyt jelentő pettyes szárnyú muslica (Drosophila suzukii) terjedését vizsgáljuk autópályák, mint terjedési folyosók mentén.
Csalogató anyagos rovarcsapda monitorozáshoz

Csalogató anyagos rovarcsapda monitorozáshoz Fotó: A sovány karolópók (Tibellus oblongus) a gabonakártevők gyakori természetes ellensége

Fotó: Samu Ferenc

A sovány karolópók (Tibellus oblongus) a gabonakártevők gyakori természetes ellensége

A sovány karolópók (Tibellus oblongus) a gabonakártevők gyakori természetes ellensége

Fotó: Samu Ferenc

Vírushordozó kártevők gyűjtése árvakelésben motoros rovarszippantóval

Vírushordozó kártevők gyűjtése árvakelésben motoros rovarszippantóval

Fotó: Samu Ferenc