Rendezvény a Növények Napja programsorozat keretében az MTA ATK Növényvédelmi Intézetben

2017-ben is csatlakozott az MTA ATK Növényvédelmi Intézete a nemzetközi Növények Napja („Fascination of Plants Day”) programsorozathoz, melynek keretében nyílt napot rendezett „Tudománnyal az egészséges növényekért” címmel. A nyílt napra 25 középiskolás diák érkezett a BGSZC Teleki Blanka Szakgimnáziumból, és vett részt olyan ismeretterjesztő előadásokon, melyeken keresztül betekintést nyerhettek a kutatóintézetben folyó tudományos kutatások alapjaiba. A Növényvédelmi Intézet munkatársai 5 különböző állomást alakítottak ki, ahol csoportbontásban hallgathatták a diákok az előadásokat és próbálhatták ki a tudományos munka egyes alapfogásait. 

  • Az első állomáson a hallgatók növénykórokozó gombákkal ismerkedhettek meg, mint a lisztharmat, a botritys és a fuzárium. Saját maguk is készíthettek preparátumot, majd fény- és fluoreszcens mikroszkóp segítségével meg is vizsgálhatták őket.
  • A második állomáson hallhattak növényeket károsító baktériumokról és saját maguk is kipróbálhatták a baktériumok azonosítása során elvégzendő eljárásokat. Egy kis videón keresztül pedig végignézhették, hogy is megy végbe a polimeráz láncreakció.
  • Ezután vírustüneteket figyelhettek meg, valamint különböző növényi rezisztencia típusokat. Az önként jelentkező diákok maguk is végrehajthattak egy mesterséges vírusfertőzést dohányon. Sötétben, UV fény alatt világító növényeket is megtekinthettek.
  • Egy kis segítséggel a diákok kipróbálták, hogyan lehet steril körülmények között növényeket szaporítani és a saját maguk által átültetett lombiknövényt mindenki megkapta és hazavihette.
  • Végül pedig egy interaktív program során banánból és eperből a hallgatók maguk is vonhattak ki DNS-t házi módszerrel.
Kis galéria: