Illatanyagok szerepének vizsgálata a háziméh-atka kapcsolatban és felhasználásuk lehetőségei a kaptárok atkamentesítésében

Projekt azonosító: 

118/2013. VM 20/25

Megvalósítási időszak: 

2014-2016

A házi méheken élősködő Varroa atka a méhészet legnagyobb problémája. Illatanyagok segítségével kíséreljük meg megzavarni az atkákat a kaptárokban. Azt is vizsgáljuk, hogy milyen rejtett életmódú, virágport fogyasztó atkafajok élnek még a kaptárban.

Projektvezető: 
A házi méheken (Apis mellifera) élősködő Varroa destructor atka jelenti manapság a legnagyobb problémát, amely Európa, Amerika és részben Ázsia méhészkedését is veszélyezteti. A vegyszeres védekezés csak rövid ideig képes gyéríteni a kártevőt és a méhegészségügyi és élelmiszer-biztonsági kockázat miatt csak korlátozottan alkalmazható.  
 
A projekt célja, hogy illatanyagok segítségével kíséreljük meg megzavarni az atkákat a kaptárokban. A herefiasítás és a dajkaméhek különösen vonzzák az atkákat, ezért ezek illatanyagaiból veszünk különféle módszerekkel mintákat, majd a minták összetételét bioszenzoros gázkromatográffal elemezzük. Az atkák viselkedésére kifejtett hatásukat pedig laboratóriumi biotesztekben vizsgáljuk. A kísérleti kaptárokban a Varroa atkák egyedsűrűségét a higiénikus aljdeszkáról begyűjtött kaptársöpredékből vett mintákon követjük nyomon. Ezenkívül azt is vizsgáljuk, hogy milyen egyéb, rejtett életmódú atkafajok lépnek fel a kaptárokban, amelyekről eddig nem volt tudomásunk, de kart okoznak, például a méhek által begyűjtött virágpor fogyasztásával.
Mintavétel előkészítése kaptárból

Mintavétel előkészítése kaptárból

Fotó: Dr. Kontschán Jenő

Mintavétel kaptárból

Mintavétel kaptárból

Fotó: Dr. Kontschán Jenő

Kaptárból származó illatminta elemzése bioszenzoros gázkromatográffal

Kaptárból származó illatminta elemzése bioszenzoros gázkromatográffal

Fotó: Dr. Kontschán Jenő

Projekt partner: 

Horváth Gábor (OMME)
Halász Gábor (OMME)
Brunner Sándor (OMME)