A gazdanövény által kiváltott kölcsönhatások vizsgálata két fő kukorica kártevő esetében: A fitokémiai változásoktól a gyakorlati lehetőségekig

Projekt azonosító: 

IZ73ZO_152613

Megvalósítási időszak: 

2014-2017

A kutatási téma az azonos tápnövényen táplálkozó kukoricabogár és kukoricamoly tápnövénye által közvetített kölcsönhatást tanulmányozza.

Projektvezető: 

Matthias Erb (Svájc)

Köztudott, hogy az azonos tápnövényen táplálkozó növényevő rovarok kölcsönhatásba kerülnek egymással. A növények által közvetített kölcsönhatások a különböző növényevő rovarok esetében döntő fontosságúak annak érdekében, hogy tisztázni tudjuk a rovarok elterjedési mintázatát illetve megértsük a rovarközösségek által befolyásolt növényi fitneszt és terméskiesést agroökosziszémáinkban. A kutatás során a kukoricabogár (Diabrotica virgifera) által okozott gyökérkártétel hatását tanulmányozzuk a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) esetében. Szabadföldi és laboratóriumi kísérletek során a gyökérkártétel hatását vizsgáljuk a kukoricamoly tojásrakási viselkedésére. Az eredményeket laboratóriumi illatanyaggyűjtéssel és GC-MS vizsgálatokkal egészítjük ki, hogy meghatározzuk azokat a kulcsvegyületeket, melyek ezért a viselkedésért felelősek lehetnek. Ezen kívül arra keressük a választ, hogy a kukoricabogár lárvájának jelenléte miként befolyásolja a kukoricamoly lárvák növekedését és esetleges migrációját. A kísérlet kiegészítéseként HPLC-s méréseket végzünk annak érdekében, hogy a szabadföldi körülmények között tapasztalt eredmények fitokémiai hátterét megértsük. Ezen kívül a két kártevő együttes jelenléte esetében bekövetkezett terméskiesést vizsgáljuk azért, hogy pontos és részletes tanácsokkal tudjuk szolgálni az integrált növényvédelmet követő gazdák számára.

Kukoricakártevők egymásra gyakorolt hatása

Kukoricakártevők egymásra gyakorolt hatása

Fotó: SCOPES pályázat

Munkatársak: 
Projekt partner: 

Matthias Erb (témavezető), Bern University (Svájc), Snezana Tanaskovic, Universitiy of Kragujevac (Szerbia)