Tünetmentes növényi betegségrezisztencia indukálása reaktív oxigénfajtákkal

Projekt azonosító: 

K 111995

Megvalósítási időszak: 

2015-2019

Növényekben a reaktív oxigénformák (ROF) kis mennyiségben a fertőzés ellen védenek, nagy koncentrációban a kórokozót/gazdát károsítják. Kérdés, hogy a ROF gyors, koncentrált felhalmozódása kialakít-e hatékony, tünetmentes növényi betegség ellenállóságot?

Projektvezető: 
A növényi betegség ellenállóságban a reaktív oxigénformák (ROF) kis koncentrációban a rezisztencia jelátvivői, nagy mennyiségben a gazdanövényt és kórokozót károsíthatják. A projekt keretében tisztázandó, hogy a ROF felhalmozódás önmagában képes-e a hatékony, tünetmentes, növényi betegség ellenállóság kialakítására? 1/ Dohány modellnövényben vizsgáljuk a burgonya X vírus (PVX) ellen ható, tünetmentes (extrém) rezisztenciát meghatározó Rx1 gén ROF (szuperoxid és hidrogén-peroxid) termelésre gyakorolt hatását. Ha a ROF felhalmozódás valóban az extrém rezisztencia meghatározó tényezője, a gazdanövény antioxidáns kapacitásának fokozása (keresztezéssel, antioxidánsok infiltrálásával, ill. antioxidáns gének tranziens expressziójával) csökkenti vagy megszünteti a PVX-szel szembeni rezisztenciát, míg a fogékony dohány kezelése ROF-generáló ágensekkel képes legalább részleges PVX rezisztenciát kiváltani. 2/ Kutatásaink szerint egy lisztharmat rezisztens hazai cseresznyepaprika fajta (cv. Szentesi) leveleiben fokozott szuperoxid felhalmozódás detektálható. Mind a rezisztencia, mind a szuperoxid felhalmozódás kertészeti oltással átvihető egy fogékony étkezési paprika fajtára (cv. Totál). Tisztázandó, hogy a szuperoxid-felhalmozódás tényleges szerepet játszik-e a lisztharmat-rezisztenciában? Ezek a kutatások hozzájárulhatnak a gazdaságilag is jelentős tünetmentes növényi betegség rezisztencia mechanizmusának megértéséhez.
Paprika lisztharmat fertőzés tünete a levél két oldalán

Xanthomonas campestris pv. zinniae által okozott nekrotikus foltok Zinnia elegans cv. Capriccio virágán (Plant Pathol. 57:367, 2008)

Fotó: Vajna László

Szuperoxid kimutatása paprika levelekből nitro blue tetrazoliumos (NBT) szöveti festéssel

Szuperoxid kimutatása paprika levelekből nitro blue tetrazoliumos (NBT) szöveti festéssel

Fotó: Dr. Künstler András

Dohánymozaik (TMV) vírusfertőzés lokális tüneteinek mérséklődése szuperoxid-előkezelés után

Dohánymozaik (TMV) vírusfertőzés lokális tüneteinek mérséklődése szuperoxid-termelő ágenssel történt előkezelés hatására dohánylevélen (cv. Xanthi)

Fotó: Dr. Király Lóránt

Projekt partner: 

Albert Réka, Széchenyi István Egyetem, MÉK / MTA ATK NÖVI