A környezet megváltozására adott fenotípusos válaszok állatoknál

Projekt azonosító: 

MTA LP2012-24/2012; FP7 PCIG13-GA-2013-631722

Megvalósítási időszak: 

2012-2017; 2014-2018

Ragadozók, versenytársak, kórokozók, a klímaváltozás és az emberi eredetű szennyezés hazai állatokra kifejtett hatásait kutatjuk, valamint azt, hogy az egyedek hogyan reagálnak környezetük megváltozására, és ezen reakciók milyen hatékonyan védik őket.

Projektvezető: 

Projektünk a fenotípusos plaszticitás jelenségével foglalkozik, vagyis a genotípusok azon képességével, hogy a környezet megváltozásának hatására módosult fenotípusokat hozzanak létre. Vizsgáljuk a környezet felől az egyedekre ható stressztényezők közül a gerinctelen és gerinces ragadozók hatásait, a fajtárs és más fajhoz tartozó egyedek jelenlétéből adódó versengés hatásait, a természetes környezetben előforduló kórokozók, különösen a Batrachochytrium dendrobatidis gomba hatásait, a klímaváltozás és az ennek következtében terjedő invazív fajok hatásait, az emberi eredetű szennyezés, azon belül a peszticidek hatásait. A megváltozott környezet hatásainak vizsgálatán túl felderítjük, hogy az egyedek ezekre milyen viselkedési, morfológiai, élettani, stb. változásokkal reagálnak, és hogy ezek a reakciók milyen mértékben növelik túlélési és szaporodási esélyeiket, valamint milyen költségekkel járnak, vagyis hogy hogyan hatnak a rátermettségre. Kutatásainkban a természetvédelmi- és evolúcióbiológia, a kémiai ökológia és az analitikai kémia elméleti hátterére és gyakorlati eszköztárára támaszkodunk.

A testalak-változások mérésére alkalmas ebihalfotó

A testalak-változások mérésére alkalmas ebihalfotó

Fotó: Dr. Hettyey Attila

Projekt partner: 

Dr. Ludányi Krisztina (SOTE, Gyógyszerészeti Intézet); Dr. Drahos László (MTA TTK Szerves Kémiai Intézet); Vörös Judit (MTTM, Állattár); Josh Van Buskirk (University of Zurich, Department of Evolutionary Biology and Environmental Studies, Svájc); Trent W. J. Garner (Zoological Society of London, Egyesült Királyság); Herbert Hoi és Katharina Mahr (University of Veterinary Medicine Vienna, Konrad Lorenz Institute of Ethology, Bécs, Ausztria)