A kártevő káposzta bagolylepke (Mamestra brassicae) feromontermelés élettanának és a folyamat szabályozásának komplex vizsgálata

Projekt azonosító: 

NKFI (OTKA) K 104011

Megvalósítási időszak: 

2012-2017

Hatékony és környezetbarát védekezési módszerek fejlesztése a kártevő lepkefajok élettanának és sajátosságainak alaposabb megismerésén keresztül. A fajspecifikus kémiai kommunikáció megzavarása egy megfelelő támadás pontot jelent.

Fokozott igény tapasztalható a rovarélettani kutatások iránt melyek alapkutatási eredményeket is magukba foglalnak. A rovarok élettanát és viselkedését nagyszámú neuropeptid irányítja. A PBAN (feromon bioszintézist aktiváló neuropeptid) a feromonmirigyben fejti ki hatását és a faj-pecifikus illatanyag keverék szintéziséért felelős. Az illatanyag a hímek csápjaiban található receptorok segítségével specifikusan kapcsolódik, mely az agyban szintetizált választ eredményez. A feromontermelés mechanizmusa, illetve a feromon receptorok megismerése fontos alternatívát jelenthet akár a faj szintű védekezési módok kidolgozásában. 
Célkitűzések: 
- Megfigyeljük a sötét fázisban az állatok csalogató, illetve a párosodást követő viselkedését.
- Megmérjük a termelt feromon minőségét és mennyiségét különböző körülmények között Gázkromatográfia-Tömegspekrometria segítségével.
- A mirigy szerkezet vizsgálatával a tényleges termelő sejtek lokalizálását fluorescens mikroszkópiával végezzük el.
- Vizsgáljuk a szintetikus Mambr-feromonotropikus neuropeptid hatását a feromontermelésre ill. jelátviteli mechanizmusát farmakokemikáliákkal modellezzük in vitro körülmények között.
- A kulcsfontosságú delta11-deszaturáz gént klónozzuk és vizsgáljuk a génkifejeződést és a gén szabályozását az idő függvényében.
- A Mambr-PBAN-Receptor klónozását követően a cDNS-t in vitro mutagenezisnek vetjük alá és rovar  sejtvonalban (Sf9) fejeztetjük ki és vizsgáljuk a jelátviteli mechanizmust.
A feromonmirigyét kitoló nőstény káposzta bagolylepke

A feromonmirigyét kitoló nőstény káposzta bagolylepke

Fotó: Nagy Z. László

A szex feromont csápjai segítségével érzékelő hím káposzta bagolylepke

A szex feromont csápjai segítségével érzékelő hím káposzta bagolylepke  

Fotó: Nagy Z. László

A sikeres csalogatás eredményeképpen párosodnak a káposzta bagolylepkék

A sikeres csalogatás eredményeképpen párosodnak a káposzta bagolylepkék

Fotó: Nagy Z. László

Projekt partner: 

Fodor József, Köblös Gabriella, Dankó Tamás