Infokemikália stimulusok hatásának vizsgálata recésszárnyú rovaroknál

Projekt azonosító: 

PD 115938

Megvalósítási időszak: 

2015-2018

A kémiai ökológia az élőlények és környezetük kapcsolatában jelentős kémiai ingerekkel (pl. illatokkal) foglalkozik. Jelen kutatás egy hasznos, ragadozó rovarcsoport, a zöldfátyolkák kémiai ökológiájával kapcsolatos ismeretek bővítését tűzte ki célul.

Projektvezető: 
A recésszárnyú rovarok (Neuroptera), azon belül is a zöldfátyolkák (Chrysopidae), mint ragadozó szervezetek, igen jelentős biológiai védekezési ágensek, egyes fajaik kereskedelmi forgalomban is kaphatók. Azonban ezek a készítmények jellemzően külföldi forrásból származnak és idegenhonos fajokat is tartalmazhatnak. Mint a közelmúltban a harlekinkatica (Harmonia axyridis) példát szolgáltatott rá, a nem őshonos ragadozó rovarok alkalmazása akár komoly kockázatot is hordozhat magában.
Ezért célszerű megoldásnak tűnik az őshonos fajok alkalmazása a biológiai védekezés során. Korábbi vizsgálatok tanúsága szerint a zöldfátyolkák és környezetük közötti kölcsönhatásokban az infokemikáliáknak is jelentős szerepe van. A táplálékkeresés mellett a fajok közötti kölcsönhatásokban való szerepük is elképzelhető. 
Jelen kutatási terv célja a táplálékkeresés során fontos stimulusokkal kapcsolatos ismeretek bővítése mellett az is, hogy a vizsgált fajok esetében feltárja az infokemikáliák potenciális, fajon belüli, vagy fajok közötti kölcsönhatásokban játszott szerepét. 
Összességében a vizsgált fajok és környezetük kölcsönhatásában részt vevő stimulusok alaposabb megismerése tudományos értéke mellett hozzájárulhat ezen fontos ragadozó rovarok biológiai védekezésben való tudatosabb és hatékonyabb felhasználásához is.
A fátyolka lárvák a levéltetvek pusztítói

A fátyolka lárvák a levéltetvek pusztítói

Munkatársak: